Bitkisel Gliserin VG

kategorisi Buhar Sözlük

Yoğun ve hafif tatlı bir sıvı.
Gliserin bir şeker alkolüdür ve içerdiği hidrofilik alkolik hidroksil grupları suda kolayca erimesini sağlar.
Rengi ve kokusu yoktur ve kaynama noktası yüksektir.
İki ayrı şekilde doğal ve petrokimyasal ürünlerden olmak üzere üretimi yapılır.

1-Sentetik gliserin
Petrokimyasal ürünlerden elde edilen gliserin türüdür. ( Biyodizel üretimlerinden arta kalan bir yan üründür.)

2-Bitkisel gliserin (VG)
Bitkisel yağlardan doğal yollar ile üretimi yapılır.

Bitkisel Gliserin Kullanım Alanları

  • Gıdalarda katkı maddesi olarak kullanılır. (Kodu E422)

  • Gıda ve içeceklerde, çözücü ve tatlandırıcı olarak kullanılır ve gıdaların korunmasına raf ömrünün uzatılmasına yardımcı olur.
    (Gliserin yapısından dolayı hacminin 4 katı suyu absorbe edebilir, bu sebeple ayrıca gıdalarda nemlendirici olarak kullanılabilir).

  • Düşük yağlı gıdalarda dolgunlaştırıcı, likörlerde ise kalınlaştırıcı olarak kullanılır.

  • Şeker yerine kullanılıyor, tatlılık oranı sukrozun %60'ına denk gelmektedir, kalorisi sofra şekerininkine eşittir, fakat kandaki şeker seviyesini yükseltici etkisi yoktur.

  • Öksürük şuruplarında kullanılır.

  • Şeker hastalığı için verilen merhem ilaçlarda kullanılır.

  • Kabızlık için fitil olarak kullanılır.

  • Nargile ürünlerinde kullanılır.

Elektronik sigara likiti yapımında kullanılır.
Elektronik sigara likitlerin de yoğun dumanın sebebi VG yani bitkisel gliserindir.
Likitte VG oranının yüksek olması buhar performansını arttırır.

*Sinemalarda ve eğlence mekanlarında duman efekti vermek için kullanılır. Duman makinesine sıvı bitkisel gliserin konularak bu duman efektleri elde edilir. Elektronik sigaranın icadında ilk ilham bu eğlence mekanlarında kullanılan duman makinesidir.

Etiketlendi:

Yorumlar

  • Hafif tatlı ve yoğun bir sıvıdır. Gliserin bir şeker alkolüdür ve içerdiği hidrofilik alkolik hidroksil grupları suda kolayca erimesini sağlar. Renksiz ve kokusuzdur. Sıvı formdadır, zehirli değildir ve hafif tatlıdır. Bir diğer adı da Gliserol’dür. Kısacası bir şeker alkolüdür ve kaynama noktası oldukça yüksektir. Petrokimyasal yollardan ve doğal yollardan gliserin elde edilebilir. Gliserinin içerisinde bitkisel ve hayvansal yağlar bulunabilir. Yüksek nemlendirme özelliğine sahiptir ve hacminin tam 4 katı suyu absorbe edebilir. VG kısaltmasının açılımı Vegetable Glycerol yani bitkisel gliserindir.

    Gliserin Nerelerde Kullanılır, Faydaları Nelerdir?

    Gıda sektöründe kullanılır. Gıda maddelerinin ve içeceklerin içerisine katılır, nem tutucu, tatlandırıcı ve çözücü olarak görev yapar.Şeker kullanılan ürünlerde şeker yerine de kullanılmaktadır. Gliserinin tatlılık oranı sukrozun yaklaşık %60’ına denk gelmektedir. Bakıldığında kalorisi sofra şekeriyle aynı orandadır ancak kandaki şeker seviyesini yükseltmez. Dondurmalarda kıvam sağlayıcı olarak kullanılır, yapılarını düzeltir.Tatlı bir alkol türü olan likörlerde kıvam arttırıcı olarak kullanılır.Düşük yağ oranına sahip gıda ürünlerinden dolgunlaştırıcı olarak kullanılır. Öksürük şuruplarının içerisinde tatlandırıcı olarak kullanılır. Kabızlık şikâyetlerinde tedavi amaçlı kullanılır. Özellikle fitil olarak kullanımı görülmektedir. Şeker hastalarının kullandığı, harici olarak uygulanan merhemlerin içeriğinde de bulunur. Diş macunu, cilt bakım ürünleri, ağız gargaraları, saç bakım ürünleri ve traş kremleri gibi kişisel bakım ürünlerinde bulunur. Bu ürünlerde bulunmasının sebebi gliserinin nemlendirme özelliğinin kuvvetli olmasıdır. Mum üretiminde kullanılır. Elektronik sigara sıvılarında kullanılır. Sabun üretiminde kullanılır. Nargile tütünlerinin içerisinde bulunur, nem tutucu özelliğiyle görev yapar. Dinamit üretiminde kullanılır. Donmayı geciktirici özelliğe sahiptir. Mürekkep ya da küf lekesi benzeri çıkması zor olan lekelerin üzerine tatbik edildiğinde lekenin kuruyup kumaşa işlemesini geciktirir ve leke çıkarmayı kolaylaştırır. Sığırlarda görünen bir iç hastalık türü olan ketoziste tedavi amaçlı kullanılır.

Yorum yapmak içinOturum Açın yada Kayıt Olun .